Tro, Håb & Inspiration

Sara skal være KFS-sekretær i Grønland

– Mange studerende i Grønland er ensomme. De er flyttet hjemmefra, de er mønsterbrydere i familien ved at tage en videregående uddannelse – og det foregår på deres andetsprog, dansk, fortæller Sara.

Kristeligt Forbund for Studerende (KFS) sender Sara og Filip Friis Børty til Nuuk, Grønland, fra skoleåret 2019-2020. Sara bliver ansat i en treårig fuldtidsstilling med formålet at starte kristent studenterarbejde i landet.

Sara Friis Børty og hendes mand, Filip Friis Børty, skal bo i Nuuk i Grønland. Men først skal Sara til sommer tage sin kandidateksamen i religionsvidenskab, mens Filip vil prøve at finde job som ingeniør i landet.

Rigtig spændende!

Generalsekretær Christian Rasmussen ser det som et kæmpe scoop, at KFS kan sende Sara og Filip af sted.

“De har fra start været tændte på, at vi skulle i gang i Grønland, og brugt mange frivillige timer på fx at sætte hjemmesiden kfstilgronland.com op,” fortæller han.

“Man skal være gjort af det rigtige stof for at tage til verdens største ø og pionere et nyt arbejde, men jeg har fuldstændig ro i maven ift. Sara og Filip. De hviler godt i deres relation til Jesus og til hinanden, og så elsker de Grønland og KFS.”

“Nu håber vi, at flere får lyst til at tage med dem på eventyr i Nuuk og være med til at starte et grønlandsk studenterarbejde. Det er rigtig spændende det her, og jeg glæder mig til selv at være bare lidt med, selvom det jo bliver lidt fra distancen.” siger han.

“Men nu kører vi – med Sara i førersædet og Filip som co-driver. Det bliver godt!”

Tilbage til Grønland med det gode budskab

Ægteparret var begge med, da KFS i vinteren 2017 sendte en delegation af KFS’ere til Grønland for at opleve landet.

”Den følelse, vi havde derefter, var, at dér ville vi gerne tilbage til. Personligt vidste jeg, at det, jeg allerhelst ville lave, var KFS-arbejde,” fortæller Sara.

Hun fortæller, at de fleste studerende i Grønland er de første i deres familie, der læser videre efter 9. klasse. For størstedelen gælder, at de ovenikøbet må flytte hjemmefra og kun ser deres familier 1-2 gange om året.

Med studielivet starter dermed en ny tilværelse med et svært studie på deres andetsprog, dansk; et liv i en hverdag, hvor de skal klare sig selv på et kollegium langt væk fra det, de kender.

”Dette medfører hjemve og ensomhed – og lige netop dér, tror jeg, det er utroligt vigtigt med KFS’s vision om at nå studerende med det gode budskab om, at Jesus elsker dem, uanset hvad,” fortæller Sara.

”Vi skal skabe et fællesskab for de studerende, hvor Jesus er det centrale, og derfor et fællesskab, hvor de kan komme og være præcis, som de er.”

Saras mand, Filip, vil være med i KFS-arbejdet fra sidelinjen. Han håber at finde arbejde som ingeniør i landet.
Udfordringer og ambitioner

Sara og Filip Friis Børty kan nu begynde forberedelserne på deres nye hverdag i det grønlandske. Og det er et regnestykke, hvor der stadig er nogle ubekendte faktorer.

”Filip skal finde sig et relevant ingeniør-job og kan derfor kun hjælpe med KFS-arbejdet i sin fritid. Vi håber derfor, at andre kristne også vil følge kaldet om at finde arbejde i Grønland og hjælpe med KFS-arbejdet i deres fritid,” forklarer de.

”Hvordan det bliver at stå alene med den primære opgave for mig, Sara, og hvor mange andre, der rejser med for at hjælpe med at løfte opgaven, er vi meget spændte på,” fortæller hun.

Noget, som dog ikke er ubekendt, er motivationen for at komme i gang.

”Jeg glæder mig til at snakke med de studerende og finde ud af, hvor de er henne i deres liv, hvad de tænker om Gud, og hvad de har af drømme. Jeg håber, at jeg kan være en støtte for dem, og at vi kan starte måltidsfællesskaber, hvor vi sammen kan blive klogere på kristendommen,” siger Sara.

I 2017 var Sara og Filip sammen med flere andre danske KFS’ere i Grønland for at se på situationen der. Nu glæder de sig til at vende tilbage dertil – og gerne sammen med flere kristne fra Danmark.
På grønlandske præmisser

Sara forklarer, hvordan hendes faglige baggrund, cand.mag. i religionsvidenskab, giver hende en baggrund til at forstå grønlændernes religiøse fortid, men også hvordan kultur og samfund bruger eller har brugt kristendom både positivt og negativt.

”Jeg har de seneste år arbejdet med forskellige sociale-, kulturelle- og religiøse minoriteter og har lært, hvordan man viser dem den respekt og den værdi, de er værd,” fortæller hun.

– Denne respekt og værdi ved jeg, at jeg skal vise grønlænderne, og jeg vil kæmpe for, at det KFS, der kommer i Grønland, bliver et KFS, som de selv er med til at skabe, for at det bliver på deres præmisser og efter deres behov og ønsker, slutter Sara.

Hvem vil med?

Sara og Filip planlægger at afholde informationsoplæg omkring deres kommende arbejde i Grønland i løbet af foråret. De vil også oplyse om de gode muligheder for at få arbejde i Grønland og derigennem også for at deltage i KFS’ arbejde om at starte kristent studenterarbejde i landet.

Her kunne din reklame være
Se også