Tro, Håb & Inspiration

Fængende lydrum og nærvær

I en tid hvor nationalisme og religion fylder i den offentlige debat, og hvor afmagt og frygt til tider fremstår ubehageligt og grimt, er nationale sangskatte og fællessangstraditioner måske noget af det, der brugbart kan holde nationale og religiøse kulturer sundt i live.

Positivt at styrke sit eget uden at dæmonisere den andens. Den danske salmebogs nye lillesøster, Kirkesangbogen, der udkom i fjor kan eksempelvis fint ses i et sådant lys.

I Norge har bandet Himmelhamn dykket dybt og fundet gamle og lidet kendte norske salmetekster (og en enkelt af Kingo og Grundtvig) frem af støvbunkerne og tilsat dem nye melodier, der nu er udgivet på det kvalitetsbevidste og socialt engagerede selskab Kirkelig Kulturverksted. Med organisk nærvær, letflydende samspil, smagfuld instrumentering og på letforståeligt norsk føres man elegant gennem albummets tolv tekster, der ifølge pressematerialet gav sangskriver Vigleik Winje denne erfaring: ”Samtidig som alt endres rundt oss, er det slående, hvor like vi er dem, som gikk før oss. Deres uro, lengsel og søken etter mening er langt på vei vår egen.”

Stærkest står ‘Eg ville gjerne eiga en tru’ med sin finurlige melodi, samt ‘Hjelp mig, Herre Krist, å strida’ og den uhørt smukke ‘Frå jordi opp me stirer’. Denne anmelder kan savne et par musikalske overraskelser undervejs og lidt mere ukonventionel melodiføring hist og her, men det er ikke nogen stor anke mod et album, der grundlæggende skaber et lydrum og et nærvær, jeg har lyst at blive siddende længe i og synge lidt med på.

Ude nu på cd og digitale platforme og til efteråret også på LP.

Mikael Rahbæk Andreasen

Kunstner: Himmelhamn – Titel: Himmelhamn – Genre: Folk – Download: itunes.dk – Pris: 79 kr.

Her kunne din reklame være
Se også