Tro, Håb & Inspiration

Maya var i café-praktik

Det var sjovt at hjælpe i cafeen, og Maya kunne godt tænke sig et sommerferiejob i en café.

– Jo, det var sjovt, og jeg kunne godt finde på at arbejde i en café i en sommerferie, fortæller Maya.

Maya Bertelsen var i sidste uge i praktik på Udfordringen og prøvede bl.a. at arbejde i Café Morgenstjernen, som drives i Udfordringens hus i Christiansfeld. På grund af byens plads på UNESCOs verdensarvsliste kommer der jævnligt udenlandske turister til byen. Og nogle af dem finder også ind på Morgenstjernen.

– Jeg serverede bl.a. for nogle tyskere og englændere. Jeg kunne godt forstå, når de talte engelsk, men tysk var sværere, fortæller Maya, der har nemt ved at omgås alle. Heldigvis var Maya ikke alene i caféen. Hun fik bl.a. hjælp af Lone, som taler flydende tysk, hollandsk og engelsk. Og en af dagene var hendes farmor, Eva, også en af de frivillige i caféen. I caféen vil man gerne give gæsterne en positiv oplevelse af den kristne fristad, som byen blev oprettet som af Brødremenigheden for 250 år siden.

Maya serverer kaffe og honningkager for en tysk turist, som netop er ankommet på motorcykel.

I friskolen i Voel

Maya går i 9. klasse og er fyldt 15 år den 3. august. Hun har to mindre brødre. Familien bor i Gødvad ved Silkeborg.

– Jeg går i skole i Klippen, som er en kristen friskole i Voel. Den ligger ca. 7 km fra, hvor jeg bor, så jeg tager med bus hver dag. Det er en hyggelig skole med kun ca. 200 elever, fortæller Maya, der også spiller volleyball i sin fritid. Hun har også gået til moderne dans og fodbold, hvor hun spillede højre ving.

Hvilken efterskole?

Om et lille års tid skal Maya på efterskole, og det glæder hun sig til.

– Jeg er begyndt at undersøge, hvilke efterskoler, jeg kunne tænke mig at tage 10. klasse på.

– Nogle af mine fætre og kusiner har gået på Mariager Efterskole, så det er en af de efterskoler, jeg overvejer. Jeg har også kigget på Kildevæld ved Kolding. Vi kommer i en apostolsk kirke i Silkeborg, så derfor er det naturligt at tænke på Kildevæld, som er oprettet af Apostolsk Kirke.
Og så har jeg også hørt meget godt om Djurslands Efterskole, fortæller Maya. Men hun har ikke besluttet sig endnu, og måske ender det med en anden efterskole.

Nye venner

Hun vil gerne have mange valgmuligheder på den efterskole, hun skal gå på.

– Selvfølgelig er det godt, hvis man kender nogen. Men jeg har heller ikke noget imod at begynde fra scratch og lære en helt ny gruppe venner at kende, siger hun. En af dagene på Udfordringen fik Maya indsigt i, hvordan man laver avis. Det syntes hun også var spændende.

– Jeg vil gerne have et arbejde, hvor man har med mennesker at gøre. Måske som pædagog for børn eller handikappede, siger hun.

Se også