Tro, Håb & Inspiration

Fra kristen rock til X Factor-vinder

Andreas Falch Kruse kommer fra en engageret kristen familie og har været sanger og guitarist i det kristne rockband Your Decent.

Place on Earth med Andreas i X Factor-finalen. Gruppen opnåede flest seerstemmer i 6 af 7 liveshows. Foto: DR

Måske har du set Andreas Falch Kruse spille på Å-Festival eller på SommerOase, men du har helt sikkert set ham i X Factor – ikke?

I Hareskov ved København sidder Andreas’ forældre og er ”sindssygt stolte” af sønnike, som vandt årets X Factor-finale med gruppen Place on Earth.
Ingen i familien vidste, da Andreas for flere måneder siden tog til audition. Det var først, da han kom hjem om aftenen med guitaren på ryggen, at han fortalte det – og at han var gået videre med alle tre dommerstemmer.

Han sang sig lige ind i hjerterne på dommerne, og ikke mindst på Thomas Blachman, med sin intense version af Tori Kellys ”Paper Heart”.

Blachman kaldte Andreas for ”et karakterfjæs”, og større bliver det ikke i Blachmans vokabularium. Det skulle da lige være det musikalske stempel, som den skaldede dommer satte på Andreas: ”Hold kæft, et talent!”.

– Nogle gange kan man bare se, mennesker har musikken i sig. Det er fuldstændig vildt, altså. Jeg synes, du synger vidunderligt, udbrød Blachman begejstret, da Andreas i det første af liveshowene havde sunget Dennis Lindes ”Burning Love”, som Elvis gjorde kendt, med en sådan nerve, at hårene rejste sig på underarmene.

At meddommer Sanne Salomonsen senere dumpede Andreas og sendte ham hjem, udløste forståeligt nok buh-tilråb hos publikum og hovedrysten hos Blachman, som lige så forståeligt gav Andreas comeback ved at danne succesgruppen Place on Earth med Andreas og gymnasiepigerne Mille Katharina Hassenkam og Kathrine Ørnfelt. Place on Earth vandt flest seerstemmer i 6 af 7 liveshows.

Kristen baggrund

Ved hvert eneste liveshow i X Factor sad familien Kruse bænket på de forreste rækker.
Familien er med mor Lenas ord ”meget kirkeligt engageret” og kom tidligere i Lindehøj Kirke, men er nu aktiv i Københavnerkirken. Familien har bl.a. holdt tipi-camps for 100 kristne venner, der er kommet og slået deres telte op på familiens to tønder land store grund i Hareskov i Herlev kommune.

– Det kristne fællesskab har helt sikkert præget Andreas’ barndom. Troen har altid haft stor betydning for ham, og han er stadigvæk tro mod det åndelige liv, og det betyder bare så meget. Han har også fået sig et godt venskab med Blachman, og jeg ved, at de to også har talt om tro, siger Lena Falch Kruse.

Det er tydeligt, at Blachman faldt for den unge, charmerende og ligefremme Hareskovknægt, også på det personlige plan. Som da Blachman i et af showene sagde ”Du er blevet klippet”, og Andreas kækt svarede den kronragede dommer: ”Du er også blevet klippet” – ganske uforfærdet og ligetil. Eller ved audition, hvor Andreas trykkede hånd med dommerne og hos Blachman konstaterede: ”Bløde hænder”. Den stil er umuligt at stå for i den blachmanske verden, hvor ærlighed belønnes – om ikke andet, så med et skævt, anerkendende smil fra den navnkundige dommer.

Andreas (yderst-til-venstre) med det kristne ungdomsband YourDescent, som har spillet på bl.a. Å-Festival og på SommerOase.
Kristent ungdomsband

Andreas, 22, der har to storebrødre på 28 og 23 år og en lillesøster på 18, gik i ni år på den kristne friskole Thomasskolen i Skovlunde, dernæst på Nordsjællands Efterskole og Nørre Gymnasium.
Allerede i 4. klasse på Thomasskolen var han med til at danne et band, som blev til Your Descent, et kristent ungdomsband, som udfoldede sig med velopbygget alternativ rock og kristne tekster. Bandet har bl.a. spillet på Å-Festival, SommerOase, Event 2012, på spillestedet Lille Vega i København og som opvarmning for Carpark North i 2014 – og udgivet et par EP´er.

Your Descent bestod af fire unge, der alle kom fra kristne hjem, bl.a. også af barndomsvennen Kristian Mølholm på trommer. De to mødtes i børnehaveklassen og fulgtes ad helt til studentereksamen.

– Andreas er en enormt dygtig musiker. Det overraskede mig heller ikke, at han stillede op i X Factor, for han er typen, der lige skal prøve tingene af. Og sætter han sig noget i hovedet, giver han den hele armen og fuldfører det, fortæller Kristian Mølholm.

Your Descent blev opløst sidste år, da et af medlemmerne ville giftes og valgte at studere. Andreas’ kæreste, Signe, tog på højskole, og Andreas valgte at tage et sabbatår og arbejde i en tøjbutik. En dag tænkte han: ”Nu gør jeg det altså” – og meldte sig til X Factor.

– Andreas har altid været ærlig i sin musik. Med tekster, der handler om noget, også kristne dilemmaer. Nu er det så noget nyt med X Factor, men vi er da sindssygt stolte, og vi er sikre på, at han nok skal klare det. Han har altid været tro mod det, han står for, siger Lena Falch Kruse.

I starten havde Your Descent en sangerinde, men hun forlod gruppen, og så foreslog mor Lena sin søn, at han selv prøvede at synge. Indtil da havde han kun spillet guitar, men nu blev han bandets forsanger. Det skulle vise sig at være en god beslutning.

Selv om der er langt fra den mere rå lyd og de dybere tekster i Your Descent til det iscenesatte og polerede X Factor, fik det kristne islæt sneget sig ind i et af liveshowene, hvor Place on Earth gav en flot coverversion af Hymns From Ninevehs smukke ”So Mournful the Elegy”, som henter stof fra Bjergprædikenen.

I Los Angeles

X Factor-sejren var knapt nok i hus, før Place on Earth mandag middag satte sig på et fly til Los Angeles som en del af vinderprisen for at blive undervist af Lady Gagas faste koreograf, Ricky Jackson, og Ariana Grandes sanglærer Eric Vetro.
Hjemme i Danmark igen skal gruppen indspille en EP, der produceres af musikerne Kewan og Andreas Krüger.

Når der falder mere ro på, håber barndomsvennen Kristian Mølholm, at de kan genoplive deres gamle musikalske samarbejde.

– Det er i hvert fald planen, at vi skal spille sammen igen. Det bliver så i en ny konstellation, siger Kristian Mølholm, som sad med blandt publikum til alle X Factor-showene for at bakke sin barndomsven op.

Det har ikke været muligt for Udfordringen at komme i kontakt med Andreas Falch Kruse i Los Angeles, hvor der var lagt et stramt program for X Factor-vinderne, Place on Earth.

Her kunne din reklame være
Se også