Tro, Håb & Inspiration

Daniel havde en fordom om håndværkere – nu er han selv tømrerlærling

Daniel Schmidt fra Odense opdagede det sjove ved praktisk arbejde.

Daniel er næsten altid i godt humør.

Store og stærke mænd, grimt sprog og med hang til at drikke mange øl. Sådan er alle håndværkere, tænkte Daniel.

Men så blev han, sammen med de øvrige på sin efterskole, sendt til Ålborg. Her skulle eleverne hjælpe med renovering af bygninger, der skulle huse Ålborg Efterskole.

”Jeg havde hele tiden forestillet mig, at jeg ville fortsætte på Handelsskolen, når jeg var færdig med folkeskolen,” fortæller Daniel Schmidt. Han er 20 år og fra Odense. Her voksede han op med sin tvillingebror, Christoffer, i en kristen familie. Han kom på efterskolen Euroclass i Kolding i 2017.

– Jeg kan godt lide små opgaver, der kræver meget præcision, fortæller Daniel.

Lysten til at blive tømrer kom på efterskolen

”Den tid, hvor jeg var i Ålborg med efterskolen, vakte min interesse for at blive tømrer.

Jeg nød meget det praktiske arbejde med istandsættelse både indendørs og udendørs. Jeg havde ikke prøvet den slags før. Min mor er skolelærer, og min far er mekaniker, så det er meget begrænset, hvad de selv har renoveret derhjemme.

I sommerferien, da jeg var færdig på efterskolen, renoverede min bror og jeg selv vores værelser derhjemme. Også Christoffer blev bidt af det med at lave noget praktisk.

Det endte med, at vi begge besluttede at satse på at blive håndværkere. Faktisk startede vi samme dag på Sydjysk Erhvervsskole i Odense.”

Fordommene forsvandt

Efter endt grundforløb fik tvillingebror’en Christoffer en læreplads som tømrer i Odense, mens Daniel flyttede til Kolding.

Hans moster havde foreslået ham at søge læreplads hos en tømrermester, som hun kendte. Det lykkedes dog ikke at få praktikplads lige netop dér i første omgang. I stedet var han det første år hos et andet tømrerfirma i Kolding.

”Jeg opdagede, at mine tanker omkring håndværkere var fordomme,” fortæller Daniel.

”Det er jo lidt, som når jeg selv oplever at blive sat i en bås af andre, fordi jeg er kristen.

Mange tror, at dét at være kristen handler om en masse regler: Du må ikke, og du skal. Jeg har fx oplevet på Teknisk skole, at jeg ikke blev inviteret med i Fredagsbaren. Ikke fordi de andre ikke kunne lide mig, men fordi de troede, at ham Daniel nok ikke må drikke en øl”.

Ny praktikplads

Den tømrermester, hvor Daniel først havde søgt læreplads i Kolding, fik brug for flere folk.

Coronakrisen medførte, at de, der ikke kunne rejse sydpå i ferien, i stedet ville have deres huse renoverede. Så håndværkerne fik for alvor travlt fra foråret 2020.

”Jeg blev spurgt, om jeg stadig havde lyst til at blive lærling hos Eriksen & Sønner, og det ville jeg rigtig gerne,” fortæller Daniel.

”Mester er kristen, og det har været et virkelig godt skift. Fedt at kunne gå og høre lovsang, mens man arbejder. Og dejligt, at det er naturligt at tale om sin tro også i hverdagen på sit arbejde. Jeg er meget glad for, at jeg fik den mulighed.”

Kristen på arbejdspladsen

”Den gamle munk, Frans af Assisi (1182–1226) sagde engang noget vigtigt: Forkynd evangeliet – om nødvendigt med ord.

For mig er det at være kristen ensbetydende med, at man opfører sig ordentligt. Man er til at stole på, man sjusker ikke, og man taler venligt til alle – både kolleger og kunder. Jeg tror på, at det største vidnesbyrd for andre er, hvordan vi ER, mere end hvad vi SIGER,” mener Daniel.

”Men jeg fortæller også gerne om, hvad jeg tror på. Når jeg oplever, at kunder spørger mig, om jeg altid er så glad, eller om der er sket noget særligt, så får de at vide, at jeg er kristen, og at jeg derfor har en masse at være glad for.

Reaktionerne herpå er blandede. Nogle siger, at ”den slags behøver de ikke lige høre mere om,” mens andre er nysgerrige og spørger ind. Ofte møder jeg fordommene om, at man kan være kristen i forskellige grader, fx ”er du meget kristen? Er du sådan en, der går meget i kirke?” eller de spørger ind til, om der så er mange ting, jeg ikke må.”

Be’r om morgenen

”Det er dejligt med mange forskellige arbejdsopgaver. Jeg kan godt lide små opgaver, der kræver meget præcision. Men det er også dejligt sommetider at kunne være en del af et større projekt, der varer flere dage – fx når vi lægger tag på eller skifter vinduerne i et hus.

To dage er sjældent ens. Nogle gange arbejder vi udendørs, andre dage indendørs. Jeg har meget brug for struktur, så det er vigtigt for mig at lave en struktur på dagen. Fx skal jeg altid have startet dagen med en bøn, ellers duer det slet ikke.

Jeg bruger også meget at bede også i situationer, hvor jeg synes, der er noget, der driller, og jeg har brug for hjælp.

Der er jo ikke noget, man ikke må bede om. Sådan en fantastisk Gud har vi,” slutter Daniel.

Her kunne din reklame være
Se også