Tro, Håb & Inspiration

Malene og Alexzia starter Soldaterhjem i Estland

Alexzia Thiyakarajah (23) og Malene Vangsgaard Asmussen (20) rejser sammen med de danske soldater til Estland den 10. januar. Pigerne har arbejdet på soldaterhjem i Danmark og kender flere af de soldater, som skal udstationeres.

De første danske soldater i Estland kan fra starten glæde sig til et nyt dansk soldaterhjem.

Når de første danske soldater rejser til Estland den 10. januar, følger Malene Vangsgaard Asmussen og Alexzia Thiyakarajah med. De to piger skal starte det nye soldaterhjem i byen Tapa.

Malene Vangsgaard Asmussen og Alexzia Thiyakarajah har begge en solid erfaring fra det velbesøgte KFUMs Soldaterhjem i Slagelse, hvor der dagligt er cirka 200 besøgende. Her har de også lært flere af de kommende danske soldater i Estland at kende.

Soldaterhjem gør en forskel

Malene på 20 år har arbejdet på soldaterhjemmet siden januar 2017. I Slagelse har Malene fået smag for det kirkelige arbejde blandt soldater:
– Man føler virkelig, at soldaterne har stor glæde af ens arbejde. Det gør en forskel, konstaterer Malene, der er født og opvokset i Kolding.

”Jeg kan huske en aften, de værnepligtige havde afslutningsfest. I løbet af aftenen kom de ind på KFUMs Soldaterhjem, og her fortalte de, hvor fedt de syntes, konceptet var. Dér følte jeg virkelig, hvor vigtigt soldaterhjemmet havde været for dem”, husker Malene. Hun var elev på Sydvestjyllands Efterskole, før hun tog studentereksamen.

Opvasken kan vente

Alexzia (23) har det seneste halve år været leder af KFUMs Soldaterhjem i Vordingborg, hvor hun selv har stået i spidsen for at skabe hjemlige rammer for både værnepligtige og en veterancafé.

Tidligere har Alexzia, der er opvokset i Holstebro, arbejdet halvandet år på KFUMs Soldaterhjem i Slagelse og gennemført Hærens Basisuddannelse (HBU).

Både i Slagelse og Vordingborg har Alexzia gjort sig erfaringer, som hun tager med til Estland:
– Det er vigtigt at tage sig tid til soldaterne. Samtalerne med dem opbygger relationer, og det skal prioriteres, mener hun og tilføjer, at samtalerne gerne må prioriteres højere end opvasken.

”Det handler om at vise nærvær for eksempel ved at tage sig tid til en kop kaffe med soldaterne”, uddyber Alexzia.

Forsvaret støtter hjemmet

I Estland udstationeres cirka 200 danske soldater i 2018 og 2020. KFUMs Soldaterhjem er med fra starten, idet Malene og Alexzia flyver fra Danmark til Estland sammen med soldaterne.

Forsvaret stiller lokale og inventar til rådighed for KFUMs Soldatermission, der til gengæld står for soldaterhjemsledere, indhold og atmosfære. På KFUMs Soldaterhjem er der tradition for banko- og filmaftener, der kan give soldaterne lidt adspredelse fra hverdagen.

Alexzia og Malene tænker også, at karaoke med soldaterne kunne give nogle underholdende aftener. Desuden er der dagligt aftensang og andagt, hvor KFUMs Soldatermissions kristne værdi-grundlag gøres nærværende med soldaterne.

Internationalt fællesskab

Kasernen, hvor de danske soldater får base, ligger i Tapa cirka en times kørsel fra hovedstaden Tallinn. De danske soldater vil være under britisk kommando og arbejde sammen med værnepligtige fra Estland samt soldater fra en række andre nationer.

”Der bliver samlet soldater fra forskellige nationer, og her kommer KFUMs Soldatermissions værdier om at byde alle velkommen uanset baggrund virkelig i spil”, slutter Alexia om den kommende opgave i Estland.

De danske soldater i den såkaldte eFP-mission (enhanced Forward Presence) i Estland kommer primært fra Antvorskov Kaserne ved Slagelse, Trænregimentet i Aalborg og Vordingborg samt Telegrafregimentet i Fredericia. Deres opgave bliver primært at virke afskrækkende overfor Rusland. Forsvaret vurderer dog ikke, at der er fare for direkte konfrontation med russerne.

Her kunne din reklame være
Se også