Tro, Håb & Inspiration

Det mener unge om stress

Christian Østergaard Jacobsen.

Christian Østergaard Jacobsen, 18 år. Starter i 2. g. på Odense Katedralskole

1. Mange unge er stressede, viser undersøgelser, og det relaterer sig tit til skolearbejdet. Hvad er din erfaring?

– Min erfaring siger, at det er et sandt udsagn. Alle vil gerne gøre det godt, og vil også en masse godt ved siden af. Det gør mange stressede. Der skal virkelig prioriteres tid. Her er Jesus en stor frihed for mig.

2. Hvad tænker du, når du hører ordet »præstation«?

– Præstation er et stort og relevant ord i nutiden. Der bliver sat tårnhøje krav til de unge på mange fronter, måske især i skolen. Præstation er en stor grund til stress hos unge, mener jeg. Budskabet om at folk er elsket, som de er, er vigtigt!

3. Bliver du stresset af de sociale medier?

– Nej, det gør jeg ikke. Jeg har taget mine forbehold og sat grænser, så jeg nyder godt af fordelene ved medierne. Dog ved jeg, at de sociale medier utrolig nemt kan være en stressfaktor.

4. Hvordan vil du kort beskrive din Guds-relation?

– Jeg ser min Gudsrelation som værende sund, frisættende og værdifuld. Det at Jesus er i mit liv, sender en stor fed streg under min urokkelige værdi, og det er yderst vigtigt i nutiden.


 

Benjamin Alexander Nissen Degn, 16 år. Starter i 10. kl. på Rudehøj Efterskole

1. Mange unge er stressede, viser undersøgelser, og det relaterer sig tit til skolearbejdet. Hvad er din erfaring?

– Jeg oplever, at vi i skolen skal nå mere og mere, og at forskellen fra det mine forældre lærte, er stor.

2. Hvad tænker du, når du hører ordet »præstation«?

– Præstation er for mig et udtryk for, at du skal få det bedste resultat. Man kan let få følelsen af, at man ikke er god nok, bare fordi man ikke får 12 som karakter.

3. Bliver du stresset af de sociale medier?

– Sociale medier har en stor indflydelse på mig. Jeg bruger sociale medier hver dag og oplever meget, at hvad man ser, alle de kendte gør, skal man også kunne gøre. Jeg oplever nemt, at man prøver at skabe sin bedste side af sig selv uden bagsider.

4. Hvordan vil du kort beskrive din Guds-relation?

– Jeg kommer fra en kristen familie, og Gud har derfor altid været en stor del af mit liv. Men Gud kan meget let også blive tilsidesat i mit liv, hvilket jeg prøver at ændre.


 

Jacob Burek Kaas, 19 år, starter i 3. g på Haderslev Katedralskole

1. Mange unge er stressede, viser undersøgelser, og det relaterer sig tit til skolearbejdet. Hvad er din erfaring?

– Min erfaring er ikke at blive stresset over selve skolearbejdet. Mit problem bliver, at jeg gerne vil have, at der også sker noget i løbet af min uge, og så kan lektier og afleveringer godt se uoverskuelige ud, når man også skal arbejde og se vennerne osv.

2. Hvad tænker du, når du hører ordet ”præstation”?

– At skulle udføre noget, der lægger sig op ad, hvad jeg er i stand til.

3. Bliver du stresset af de sociale medier?

– De sociale medier kan godt have tendens til, at standarden på karakterer, udseende og status skal ligge højt, men som person hviler jeg i mig selv og bliver derfor ikke stresset af medierne.

4. Hvordan vil du kort beskrive din Guds-relation?

– Gud, for mig, er både Skaberen, men også min Far. Hans accept er det vigtigste, og da det er Ham, der har kreeret mig, kan jeg være tilfreds, fordi Han er tilfreds. Når der dog er ting, jeg ikke lykkes med, som jeg gerne vil, eller at livet er hårdt, er Hans kærlighed til mig afgørende. Han elsker mig nemlig uden nogen grænse, og jeg kan hverken gøre til eller fra for at komme væk fra Hans kærlighed. Min relation til Ham er derfor nødvendig for at blive mindet om, hvad Han har gjort for mig, hvad Han gør for mig, og hvad Han vil gøre for mig, for som Hans barn ønsker Han det bedste for mig.


 

Augustin Pedersen, 21 år, starter i 3. g. på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing. Han var efter 1. g. et år i Argentina, hvor han boede hos en kristen familie.

1. Mange unge er stressede, viser undersøgelser, og det relaterer sig tit til skolearbejdet. Hvad er din erfaring?

– Jeg tror, det er et spørgsmål om det pres, man lægger på sig selv. Men i takt med, at jeg bliver styrket i min tro på Jesus, mærker jeg en øget balance og tryghed. Jeg synes egentligt, at vi har en fair mængde af opgaver, og jeg vil ikke sige, at jeg er specielt stresset på grund af skolen.

2. Hvad tænker du, når du hører ordet ”præstation”?

– Jeg tænker, at det handler om, at vi gerne vil være perfekte. Men jeg har fred i det med Jesus, og at det er okay, at jeg ikke lige fik det der 12 tal og ikke behøver at ligne ham der fra parfumereklamen.

3. Bliver du stresset af de sociale medier?

– Min Facebook-profil ser bedre ud, end jeg er i virkeligheden, og det er vel meget almindeligt, at man sørger for at vise de gode sider frem. Men jeg oplever ikke et pres, så det begynder at styre mit liv. Jeg kender dog mange, der konstant skal bekræftes, og jeg tror aldrig, at anerkendelse har været så vigtigt for unge, som det er i dag.

4. Hvordan vil du kort beskrive din Guds-relation?

– Jeg elsker Jesus, og jeg har fundet ud af, at han også elsker mig. For mig er det vigtigt at skelne mellem religion og relation. Jesu kærlighed giver mit liv fred og mening. Jeg oplevede, at Gud sagde til mig, at jeg skulle til Argentina, og jeg købte en enkeltbillet og rejste derover efter 1. g. uden at vide, hvad der skulle ske. Jeg oplevede, at Gud sørgede for mig, og oplevede troen i sin essens: Afhængigheden af Gud.

Læs også: Gud ‘liker’ dig betingelsesløst

Her kunne din reklame være
Se også