Tro, Håb & Inspiration

Joel lærte at sætte sig ind i andre kulturer

Som kameramand hos SAT-7 på Cypern møder Joel mange nye måder at gøre tingene på.

Joel Zakarias Dam er udsendt af Mission Afrika som volontør til satellit-stationen SAT-7 på Cypern. Her fortæller han, hvordan det har udvidet hans horisont at lave udsendelser til et asiatisk publikum.

Før var det Nørrebro og Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der udgjorde rammen for Joel Zakarias Dams hverdag. I dag har han sin gang på Cypern – nærmere bestemt Limassol, hvor SAT-7-PARS’s studie ligger. Her arbejder han som volontør på tv-stationen, hvor han fra 8-16 er kameramand og studieassistent.

– Det er spændende at arbejde sammen med folk fra andre kulturer! siger Joel.
– Du bliver nødt til at sætte dig ind i den kultur, som du er med til at producere tv til.

Internationalt arbejdsmiljø

Arbejdspladsen i Limassol er et internationalt miljø, hvor folk fra hele verden arbejder for at producere tv til millioner af farsi-talende i Iran, Afghanistan og Tadsjikistan.

– Det at være omgivet af folk fra hele verden betyder også, at jeg bliver inspireret til at gøre ting anderledes, end jeg er vant til fra Danmark, og det giver mig en forståelse for, hvordan og hvorfor folk fra andre lande og kulturer gør ting anderledes.

Den erfaring vil Joel tage med sig, når han vender hjem til de vante omgivelser i Danmark:
– Det hjælper mig, når jeg senere i livet møder mennesker med en anden baggrund end min egen.

Sproget er en udfordring

I begyndelsen bød oplevelsen dog også på udfordringer, primært på grund af den sproglige barriere:
– Folk taler oftest enten græsk eller farsi, hvilket gør det sværere at lære sine kollegaer at kende. Det er også sværere at tilbyde hjælp, da man ikke altid ved, at der er brug for hjælp, fortæller Joel og fortsætter:

– Sproget er bestemt også en udfordring, når man filmer liveshows på farsi. Men efter at have filmet et par gange vænner man sig til ofte at kunne gætte sig til, hvad der skal ske, og hvad instruktøren vil have dig til at filme.

Joel er ikke kun bag kameraet. Han optræder også som bjørn i tv-shows.
For fagligt udbytte

Heldigvis arbejder Joel sammen med folk, der kan vejlede og hjælpe ham. Selvom han er langt væk fra universitetsgangene på ingeniørstudiet, er der stadig teknisk faglighed at hente:

– Jeg har lært, hvad man skal være opmærksom på under en filmproduktion fra start til slut, fortæller han og nævner blandt andet redigeringssoftware til at klippe og korrigere lys- og farver på video.

– Jeg har lært om forskellige måder at frame et billede på, og hvordan alle disse ting er elementer, som er med til at fortælle en historie. Derudover har jeg lært mere om at mixe lyd i forskellige lyd-softwares.

Udover arbejdet i tv-studiet har Joel nemlig modtaget undervisning i video og lyd på onlinekurser og er blevet oplært i kamerabrug.

Teknologi giver de afsondrede et fællesskab

Teknik og den teknologiske udvikling er også en af forudsætningerne for, at SAT-7 i dag kan sende til millioner af mennesker, heriblandt kristne, som er fysisk afsondrede og ikke har mulighed for at møde trosfæller i kirken.

Netop behovet for et fællesskab med andre kristne møder SAT-7 på de sociale medier, hvor man kan stille spørgsmål, komme med bedeemner og dele vidnesbyrd.

– Det giver en fællesskabsfølelse blandt deres seere, fortæller Joel og uddyber:

– Flere seere melder tilbage, at de ikke har nogen kirke at komme i, men at de gennem deres kontakt til SAT-7 enten er kommet i kontakt med andre kristne, eller har kunnet bruge en SAT-7-arbejder som deres ”menighed.”

Mission Afrika sender volontører ud til bl.a. SAT-7, Nigeria og Cameroun. Interesserede kan henvende sig til Jakob Stensig Henneberg på jsh@missionafrika.dk.

Her kunne din reklame være
Se også