Tro, Håb & Inspiration

Fællesskabet er vigtigere end musikken

I pinsen stiger indbyggertallet i Sdr. Felding endnu engang til over det dobbelte, når massevis af unge samles til Å-festival. En festival, der vil meget mere end bare at servere god musik. Og det har medierne opdaget. I år kommer DR’s Anders Agger fra programmet ’Indefra’ forbi.

Den bitre duft af øl, der vugger fra side til side i store plastikkrus i takt til musikken, er fast inventar på langt de fleste festivalpladser rundt i det danske festivallandskab. Men ikke på Å-festival i Sdr. Felding, der er Danmarks største kristne festival med mere end 3000 gæster.

I Pinsen afholdes festivalen for 28. år i træk – og gennem lige så mange år har folkene bag festivalen insisteret på, at rammerne om en god festival ikke behøver at indebære alkohol. Samtidig vil festivalen tilbyde andet end blot hygge og god musik:

– Å-festival er et fællesskab, der handler om kærligheden til hinanden. Her er der plads alle – og der er plads til at snakke om Gud, tro og andre ting, man tumler med, siger Leif Larsen, der er formand for Å-festival.

En festival med tyngde

Det er ikke kun formand Leif Larsen, der ser Å-festival som et helt særligt samlingssted, der kan tilbyde mere end fed musik.

For 24-årige Benjamin Møller er Å-festival blevet en tradition, og siden han gik på efterskole, har han og en flok venner været med på festivalen. Det skal de igen i år:

– Jeg går sjældent op i, hvem der skal spille på Å-festival. Det tjekker jeg normalt op på en uge før festivalen. Noget af det fedeste ved Å-festival er nemlig, at jeg får et tættere bånd til mine venner. Vores snakke om tro bliver mere intense på Å-festival, fordi der er fokus på netop det, siger Benjamin Møller.

Og det er ikke kun ude i de små campingvogne mellem Benjamin Møller og vennerne, at der bliver snakket om tro.

Det gør der også til seminarer og møder rundt på pladsen – og under koncerterne, hvor kunstnerne deler deres tanker om tro med koncertgæsterne.

I år kommer det særligt til udtryk gennem årets tema ”Gods Playlist”, der både understreger, at Å-festival er en musikfestival, men også at festivalen sætter troen i centrum. Temaet bliver udfoldet på forskellig vis i løbet af festivalen under titler som ”Play”, ”Pause” og ”Volume”. Målet er at sætte fokus på livet som menneske i en verden, hvor Gud har trykket play og har kontrollen.

Trala er med til at gøre festivalen lidt mere rocket end normalt.
Masser af rock

Selvom Å-festival insisterer på at tilbyde andet end musik, er det brede musikprogram dog også en del af festivalens DNA. I år rummer programmet særligt rock under navne som Abandon (US), Remedy Drive (US) og tøserock fra Trala (US), der blandt andet tæller Moriah Peters, som tidligere har gæstet Å-festival som solist med en stærk vokal. Førstnævnte kunstner spiller fredag aften, mens Remedy Drive og Trala giver den gas på den store scene lørdag aften. Remedy Drive undersøger håbet i håbløsheden, blandt andet gennem deres seneste album, der er inspireret af rejser i Asien, hvor bandet har involveret sig i anti-human trafficking.

Det sidste store internationale navn er Kings Kaleidoscope (US), som er årets eksperimenterende navn. Med et væld af instrumenter banker Kings Kaleidoscope en fest op søndag aften.

Som altid er adgang til både festivalpladsen og koncerterne gratis for alle besøgende. Og det skal netop understrege, at festivalen er for alle:

– Vi håber at se en masse mennesker igen i år, og man er velkommen uanset, om man tror på Jesus eller ej, siger Leif Larsen.

Og Benjamin Møller supplerer:

– Å-festival er et åbent fællesskab. Man kan godt tage af sted alene, og så alligevel finde nogen at hænge ud med, siger han om festivalen, der foruden snakke om tro og god musik også byder på fodboldturnering, festivalbio, grillet gris og meget mere.

Voksende interesse fra medierne

Å-festival vokser år for år og får ikke længere kun opmærksomhed fra kristne unge fra hele landet.

Sidste år optog Mads Steffensen og Jacob Riising et program til serien ”Nærradiofonien” fra festivalpladsen. I år er det dokumentarist Anders Aggers tur, når han kigger forbi festivalen for at lave et afsnit til programserien ”Indefra”.

Å-festival arrangeres af IMU & Indre Mission ud fra Sdr. Felding Missionshus samt repræsentanter fra Indre Missions arbejde på landsplan.

Se også