Tro, Håb & Inspiration

– Julen handler om taknemmelighed

David og Marie Louise Wendel Jokszies er forældre til lille Kaleb på 6 måneder. At blive forældre har sat gang i deres tanker omkring julen, og hvad den betyder.

David og Marie Louise blev gift i 2017. I maj i år blev de forældre til Kaleb. Familen bor i Odense og er en del af baptistmenigheden Kristuskirken.

Julepynt, juletræ, gaveræs og traditioner – sådan ser december ud for mange. Men der er også en masse andre gode ting ved julen, og det har David og Marie Louise fundet ud af.

Da Marie Louise og David blev gift, var de i tvivl om, hvad julen var eller skulle være.

– Vi prøvede bl.a. at tage til Sverige og holde jul, bare os to i en hytte. Det var lidt skørt, men vi ville gerne finde ud af, hvad julen skulle være for os, fortæller de.

Var det godt at være i Sverige?

– Nej, det var egentlig lidt kedeligt, men det var jo også for at finde ud af, hvad vi ville med julen, og hvad vi savnede, når vi bare var os selv. Og vi fandt helt sikkert ud af, at vi savnede familien og fællesskabet.

Barndommens jul

David voksede op i en kristen familie, som gik i kirke juleaften og også hørte om Jesus og vidste, at det var det, julen handlede om.

– Men julen handlede nok mest om gaver, mens vi var børn. Det var det, vi så frem til som den store ting, siger David.

Marie Louise voksede op i en ikke-kristen familie og har ikke nogen minder om jul og kirke.

– Jul var hygge. Vi gjorde altid meget ud af hele julen. Vi fik lov til at åbne en gave hver om morgenen, og det var så hyggeligt. Der var noget særligt over julen, for vi havde det så hyggeligt, og sådan har jeg det stadig, siger Marie Louise.

Jul hjemme

Nu er de blevet forældre til lille Kaleb, og det har fået dem til at træffe nogle valg.

– Vi er blevet meget bevidste om, at vi gerne vil holde jul hjemme hos os, fordi vi gerne vil gøre det på vores egen måde. Vi vil gerne være familie. Kaleb skal gerne vokse op og se, at selv om vi er en meget stor familie, med forskellige traditioner, så kan vi godt samles og holde jul sammen. Vi tænker tit, at vores hjem skal være et sted, hvor folk kan samles. Med julen er det vores ”mission” at få samlet hele familien – på begge sider, fortæller de unge forældre.

Ingen ønskelister

– En af de ting vi har sagt, er, at der ikke skal være nogen ønskelister. Vi skal lære at være taknemmelige for det, vi får, så julen ikke handler om at ønske sig noget bestemt.

Vores søn skal gerne lære, at julen ikke handler om at ønske sig noget bestemt eller pege på noget og sige ”Den vil jeg ha’ til jul”, og at han så tror, at så får man altid, hvad man ønsker sig.

Man skal ikke være skuffet over, at man ikke lige får det, man har ønsket sig. Det handler ikke så meget om at se frem til at få noget til jul, men det at give for at glæde andre. Det er også en måde at vise, hvem Jesus er. Han gav jo netop sig selv, fortæller parret.

Marie Louise supplerer: – Jeg elsker at give gaver, og det kræver, at jeg sætter mig ind i, hvad det er for en familie, jeg har, og hvad de godt kan lide. Det er ikke fordi, jeg har noget imod ønskelister, men jeg kan bare godt lide at forestille mig, hvad folk godt kan lide. Så kan det godt være, at nogen bliver lidt skuffede, fordi det måske ikke lige passer til vedkommende. Men det er det med at lære at sætte pris på, at der er nogen, der har købt en gave for at gøre mig glad.

Taknemmelighed

For David og Marie handler julen om at udvise taknemmelighed.

– Hvis julens budskab er fejringen af, at Jesus kom og blev lys for os, så må vi også vise taknemmelighed. Der er jo så forskellige rammer og traditioner, og der handler det om at finde ud af, hvad der har værdi. Men overskriften for os er taknemmelighed. Netop det at lære at være taknemmelig for alt det, folk giver, synes vi, er vigtigt. Vi skal finde en måde at reflektere over, at Jesus kom og gav sit liv for os – hvordan kan det fylde os med taknemmelighed i julen?

Fælles jul

David og Marie Louise har stor familie på begge sider, som både består af kristne og ikke-kristne. Det kan godt være en udfordring at tilgodese alles ønsker og behov.

– Julen er en sjov højtid, med mange traditioner, som ofte ikke har noget med Jesus at gøre.Vi vil gerne have, at det handler om Jesus, men samtidig skal folk føle, at det er jul på alles præmisser. Vi ønsker ikke, at det skal være en ”lukket” aften, hvor det hele kun handler om Jesus. Men det skal heller ikke gå i den anden retning, hvor Jesus slet ikke er en del af det, fordi vi tager for meget hensyn. Vi prøver at åbne op for måder, hvor det også er Jesus, det handler om, siger de.

Det bedste

Noget af det bedste ved julen er at tage et lille øjeblik og læne sig lidt tilbage og lægge mærke til, hvad der foregår. Det er ens familie, som er samlet. Der er god mad og hygge.

Et øjeblik, hvor man ser og er taknemmelig for alt det, man har omkring sig, familie, et dejligt hjem osv. Det synes vi, at alle burde sætte pris på, og det vil vi gerne lære Kaleb at gøre, slutter de nybagte forældre.

Se også