Tro, Håb & Inspiration

40 teenagere var uden smartphone i 17 dage

I 17 dage skiftede elever på Frøstruphave Efterskole smartphonen ud med en dumb-phone.

Det var noget af en ombytning som fandt sted, da 40 smartphones skulle udskiftes med mobiltelefoner uden adgang til internettet.

Fra 1. april og 17 dage frem skiftede de 40 elever på Frøstruphave Efterskole deres smartphone ud med en dumb-phone, som ikke har mange andre funktioner end opkald og tekstbeskeder. Projekt iLeaveIT var i gang.

Med projektet ønskede efterskolen at sætte fokus på, hvad en smartphone gør ved os – vores sociale liv, vores nattesøvn og konstante behov for stimulans.

– Der er en ting, som ingen af os kan sige os fri for, hvis man har en smartphone: Det er, at telefonen påvirker vores vaner og adfærd. Vi har på Frøstruphave Efterskole gerne villet arbejde lidt med, hvad det er, smartphonen gør ved os. Noget af det vi har mærket, er bl.a., at telefonen kan være forstyrrende i forhold til at danne de ”originale” sociale netværk” – altså dem, der IKKE foregår her på skærmen, men som foregår ansigt til ansigt, lyder det fra skolens ledelse.

En moderne sutteklud?

På efterskolen oplever de også, at telefonen bliver en ”sutteklud”, som holder en vågen længere end nødvendigt, og som også kan være destruktiv i forhold til kvaliteten af nattesøvnen. Og så er der udmeldinger fra forskere om, at vores hjerne – særligt i teenageårene – ikke er udviklet nok til at kunne håndtere den adfærdsstyring, en smartphone medfører. Det er faktorer som disse, der danner baggrunden for projektet.

Som midlertidig erstatning for deres smartphone fik eleverne på Frøstruphave Efterskole udleveret en ”dumbphone”.
How to do it?

Så hvordan gør man så, hvis man som efterskole ønsker at skubbe på en digital dannelsesproces hos eleverne?

– Som udgangspunkt er der to muligheder: Enten kan man bruge forbud som middel – eller også kan man gå i dialog og bruge frivillighedens vej. Vi har valgt det sidste, for det tror vi på, at man kommer længst med, fortæller forstander Anders Østerby.

Derfor opfandt de ”ILeaveIT” eller – ”Jeg forlader IT”, hvor eleverne frivilligt prøver af på egen krop, hvad forskellen er på at have en smartphone i lommen eller ej.

To telefonfri aftner

Tidligere på året gennemførte skolen ad to omgange et lignende eksperiment hvor eleverne frivilligt afleverede deres telefoner om aftenen for at være smartphone-fri i løbet af natten. Blandt de evaluerende spørgsmål lød nogle af svarene dengang:

”Jeg oplevede, at jeg fik meget mere søvn, altså ikke fordi det ændrede selve søvnen, jeg sov jo fint, men fordi jeg lagde mig hurtigere til at sove. Jeg kan jo mange gange komme til at ligge meget lang tid med mobilen, inden jeg sover.”

”Jeg vil tænke over, hvor meget jeg bruger den, og gøre noget ved det. Håber jeg.”

”Jeg har lært, at jeg ikke behøver at sidde med min telefon, når jeg keder mig.”
”At det er mig, der styrer den, og ikke omvendt”

Lisa Jensen er under projekt ileaveIT bl.a. blevet bevidst om, hvor ofte hun kigger på sin smartphone, uden at det er nødvendigt. Foto: Still fra
TVSyd nyheder den 19. april.
Indslag på TV Syd

Projektet fik også efterskolen på tv-skærmen i TV Syds nyhedsudsendelse den 19. april, hvor man i indslaget bl.a. kunne høre, hvordan Lisa Jensen havde oplevet de 2½ uge:

– Inden tiden tænkte jeg meget over, om jeg skulle gøre det, og hvad jeg ville få ud af det. Jeg tænkte på, hvor ofte jeg tager telefonen frem bare for at kigge på den, ikke fordi der er noget, jeg skal. Men bare fordi det er et behov, jeg har fået skabt. Jeg er blevet mere bevidst om, hvad jeg bruger min smartphone til, og hvor mange ting, som egentlig ikke er nødvendige.

Frøstruphave Efterskole er en kristen efterskole oprettet i 1983 af Indre Mission og KFUM/KFUK i Vestjylland. Skolen lægger vægt på, at lærerne har et personligt forhold til kristendommen og ønsker at give det videre.

Se også