Tro, Håb & Inspiration

‘Tanketrænerne’ vender tunge tanker til glade unge

Projekt på Hestlund Efterskole tager kampen op mod negative tanker.

På Hestlund Efterskole tager et nyt projekt kampen op med usikkerhed og negative tanker. Foto: Hestlund Efterskole.

Hestlund Efterskole har som noget nyt et tilbud, hvor bekymrede, angstramte og ængstelige unge får mulighed for at tage kampen op med den negative indre stemme og tage deres ungdomsliv med venskaber, fælles oplevelser og læring tilbage. Tilbuddet hedder “Tanketrænerne”.

“Jeg tænker så meget over, hvad andre tænker om mig, at det forstyrrer min hverdag”, “Jeg har indimellem svært ved at sove, fordi tankerne ikke vil stoppe med at køre i ring.”

Udtryk som disse er helt naturlige og accepterede, når der står “Tanketrænerne” på skoleskemaet hver torsdag eftermiddag. Her mødes en gruppe efterskoleelever og teamet bag projektet og træner deres tanker.

I et trygt og nærværende miljø er der nemlig tid og rum til, at de unge kan tale med hinanden og det udvalgte lærerteam om de tanker og bekymringer, som de hver især kæmper med.

De føler sig ingenting værd

– Jeg oplever en stigning blandt unge, der har svært ved at række hånden op i dansktimen, har svært ved at skulle fremlægge eller er meget bekymrede omkring, hvad andre tænker om dem. Så bekymrede, at det er svært at gå ind i en spisesal eller foredragssal.

Samtidig oplever jeg mange “12-tals-piger”, der kæmper med uopnåelige høje krav og idealer til sig selv. Der er også unge, der bekymrer sig meget om fremtiden, studierne, klimaet, hjemmet mv.

Så meget, at tankerne myldrer sammen og gør, at de måske særlig har svært ved at sove eller finde ro, fortæller forstander Lars S. Hansen og fortsætter:

– De er konstant på overarbejde. Og nogle bliver så hæmmede, at de overvejer at få afløb for kaostankerne ved at skære i sig selv, ikke spise eller ligefrem har tanker om, at det var bedst for alle, ’at jeg ikke var til stede’. De føler sig ingenting værd! Det er lige netop disse unge, som ‘Tanketrænerne’ kan gøre en stor forskel for”.

På Grejsdalen Efterskole skifter de tilbage til linjer

Stor interesse for projektet

– I et samfund, hvor mange unge føler sig pressede og utilstrækkelige, forudser vi, at der kommer endnu flere unge med disse udfordringer. Får de unge ikke hjælp og støtte, er det dem, der dropper ud af ungdomsuddannelserne – ikke af faglige grunde, men grundet deres usikkerhed og angst. Det skal vi komme i forkøbet, siger forstanderen.

Karoline er en af de elever, som har sagt ja til tilbuddet:

– Tanketrænerne giver mig gode redskaber. Jeg får redskaber til at sige pyt, til at sige ’”gå væk tanker’” og bare til at styre mine følelser og tanker.

Jeg håber, at jeg i fremtiden kan bruge redskaberne til at kontrollere mine tanker bedre. Sådan at jeg i fremover kan sige: ”Nej, jeg gider ikke at høre på jer tanker” og ligesom bare få styr på dem”, siger Karoline.

På skolen oplever de stor interesse for det nye tilbud. Det vidner om, at de har ramt et behov hos unge i nutidens præstationssamfund.

– Vi glæder os over, at vi har etableret et godt samarbejde mellem psykolog Stine Hæk og lærerteamet, hvor de unge oplever, at de bliver accepteret som dem, de er. Man mærker virkelig, hvordan næstekærligheden og forståelsen for hinanden er i højsædet, lyder det fra forstander Lars S. Hansen.

På Efterskolernes Dag d. 27. september kl. 13-17 er det muligt at høre mere om ‘Tanketrænerne’ på Hestlund Efterskole.

Hestlund Efterskole har plads til 85 elever og ligger lidt uden for Ikast. Skolen er forankret i den danske folkekirke og vægter et kristent livs- og menneskesyn.

– Jeg behøver ikke skjule min svaghed

Se også