Tro, Håb & Inspiration

Rejse til Papua Ny Guinea gav næring til missionsdrømme

De 11 unge på MAF CO-PILOT’s missionsrejse besøgte landsbyen Ialibu i PNG, hvor de danske missionærer Sophia og Jacob Sode grundlagde en skole og en kirke og byggede flere huse. De danske unge blev taget imod med en stor festmiddag. Nathali Bak ses nederst til venstre. Foto: Privat.

Nathali Bak var med på missionsrejse til Papua Ny Guinea i sommer. Det har givet hende yderligere mod på at bruge sin sygeplejeuddannelse til at gøre en forskel for verdens nødlidende.

Da Nathali Bak i sommer var på missionsrejse til stillehavslandet Papua Ny Guinea, var det begyndelsen på en drøm om at gøre en forskel i verden og yde en indsats i missionsarbejde.

– Jeg er en type, der godt kunne tænke mig selv at komme ud i en form for missionsarbejde. På turen lærte jeg en masse om, hvordan det kan ske. Der er mange måder at tjene på – også helt praktisk, siger Nathali.  Hun er ved at uddanne sig til sygeplejerske i København, og når hun er færdig om et halvt år, flytter hun til Aarhus – og hvem ved, måske en dag længere ud i verden for at yde en missionsindsats ”med mine hænder,” som hun udtrykker det.

Missionsrejsen til Papua Ny Guinea var arrangeret af MAF CO-PILOT, der er ungdomsafdelingen af missionsorganisationen MAF. MAF rækker ud med evangeliet til verdens isolerede vha. små fly. De 14 dage med CO-PILOT i Papua Ny Guinea var netop tilrettelagt, så unge kunne få en smagsprøve på, hvad det vil sige at være udsendt i mission.

MAF’s danske udsendte Rebecca og Tajs Jespersen, der hhv. er lærer på en international kristen skole og kommunikationsmedarbejder for MAF i Papua Ny Guinea, var rejseledere på turen og viste deres hverdag som missionærer anno 2023. De unge hjalp på MAF’s base i Mount Hagen med IT-opgaver og kommunikationsopgaver.

De 11 unge på missionsrejsen besøgte også landsbyen Ialibu, hvor de danske missionærer Jacob og Sophia Sode bosatte sig i 1961 og boede i over 40 år og hjalp med at etablere en kirke og en skole.

– Folk er meget åbne, de kysser, de krammer, de er meget nysgerrige, siger Nathali Bak om mødet med papua ny guineanerne. Foto: Privat.

Budt hjertelig velkommen af fremmede

Særligt mødet med lokalbefolkningen gjorde stort indtryk på Nathali:  – Jeg tror aldrig, at jeg har mødt et folkefærd, som er så hjælpsomme, fortæller hun. Da gruppen fra Danmark havde problemer med at komme med et lokalt flyselskab til MAF’s base i Mount fra hovedstaden Port Moresby, mødte de unge en stor hjertelighed fra vildt fremmede.

– Alle omkring os var utroligt søde og hjælpsomme. Folk er meget åbne, de kysser, de krammer, de er meget nysgerrige. Vi talte i gruppen om, at der aldrig er nogen af os, der har været i et land, hvor vi så åbenhjertet blev taget imod af folk, uden at vi gjorde noget for dem. Vi blev bare taget imod af kærlighed.
Samtidig gav det stof til eftertanke, idet landet med de over 800 forskellig etniske grupper også er præget af interne uenigheder og optøjer grupperne imellem.

– Man skal have styr på sikkerheden, tage mange forbehold og ikke gå ud på gader, man ikke kender. Hvordan kan det være, at det er så farligt, når man samtidig bliver taget imod af mennesker, der er så kærlige?

Vi kan lære af kirken i Papua Ny Guinea

Nøglen er måske deres umiddelbarhed og deres følelsesspontane indstilling til livet, reflekterer Nathali, og kommer til at tænke på en kirke, holdet besøgte i landsbyen Ialibu:

– Jeg tror, der er mange kirker i Danmark, der måske kan lære noget af den umiddelbarhed, de har til Jesus. Den måde, de lovpriste ham på og snakkede med ham på, var, som om han var en del af hver en lille sammenhæng.
Nathali fortsætter:

– Der var mange, jeg snakkede med i Ialibu, der brugte udtryk som ”hvis Gud vil”, eller ”det er op til Gud”, eller ”Gud har givet mig dette” – det er hele tiden med Gud in mente. I landsbyen lever de meget med den tilgang at have deres fundament i Gud.

Mange måder at tjene på

Oplevelsen af MAF’s arbejde og mission i Papua Ny Guinea efterlader også Nathali med tanken, at man ikke nødvendigvis behøver at have en teologisk baggrund eller stå med Bibelen i hånden og formulere sig med ord, men at man også kan yde mission ved at gøre noget med sine hænder.

– Det kan være de piloter, der har den færdighed at kunne flyve, eller det kan være dem, der er flymekanikere, eller dem, der er vildt gode til at organisere. Alt sammen er der brug for i missionen om at række evangeliet videre til de isolerede landsbyer i Papua Ny Guinea. Eller det kan være køkkenmedarbejderen Martha, som bare laver kaffe til alle sammen. Det var en kæmpe opmuntring at opleve, hvor forskelligt mission kan være.

Nathali har faktisk valgt uddannelse efter, hvilke kvalifikationer der er brug for alle steder i verden.

– Jeg er snart færdig som sygeplejerske og sagde for nylig til en bekendt, at jeg nok ikke var blevet sygeplejerske, hvis jeg skulle bo i Danmark. Men det bliver jeg, fordi det er en så umiddelbar og nem måde at tjene på med mine hænder. Og kunne hjælpe mennesker, som har meget fysisk brug for hjælp.

Missionsrejser

MAF CO-PILOT’s missionsrejse til Papua Ny Guinea blev arrangeret i samarbejde med Youth for Christ Danmark. Sidste år gik missionsrejsen til Kenya, og til foråret venter endnu en rejse til en masai-landsby i et af Kenyas fjerntliggende yderområder. MAF Danmark og Youth for Christ Danmark har i fællesskab stiftet ungdomsorganisationen MAF CO-PILOT, for at unge i Danmark skal få mod til at rejse ud i mission.

Her kunne din reklame være
Se også