Tro, Håb & Inspiration

Åbnede døre for Elo

ELO fra Kolding er kristen rapper og har nået finalen i Karrierekanonen på DR, hvor 1500 deltog.

Peter alias ELO blev sidste år gift med Maria, som er en uvurderlig støtte i hans musikkarriere. De mødtes på efterskolen Kildevæld. – ELO skal på Smukfest til august dyste i finalen i Karriere-Kanonen. Han tager det som en stor anerkendelse af, at han har fundet det rette spor i livet.

Engang var han på Vejens og Esbjergs talenthold i fodbold, men en skade satte en stopper for de drømme. I stedet åbnede Gud nye døre for ham, og det blev musikken.

Peter Emanuel Mwabala Naumann er også kendt under kunstnernavnet ELO.

Den 24-årige kristne rapper fra Kolding har de seneste år markeret sig mere og mere på musikscenen, og det foreløbige højdepunkt er nået nu, hvor han er i finalen i KarriereKanonen på DR og er udvalgt til at optræde på Smukfest i Skanderborg til august.

Han er én af otte finalister i en musikkonkurrence, hvor 1500 har deltaget med deres indsendte musik.
– Jeg tager det som en stor anerkendelse og en bekræftelse på, at jeg er på rette vej, og at det er Guds plan, at jeg skal spille musik, siger Peter alias ELO.

KarriereKanonen har siden 2002 hjulpet en stribe musiknavne på vej: Rasmus Nøhr, Magtens Korridorer, Marie Key, Tue West, The Eclectic Moniker, Djämes Braun, Vild $mith, The Minds of 99, Klub 27 osv.

KarriereKanonen hjælper musiktalenterne ud over scenekanten og videre med deres karrierer. I første omgang blev 12 talenter udvalgt, hvoraf de fire blev siet fra på Spot Festival i Aarhus for nyligt. Ved finalen på Smukfest i august skal der findes tre vindere, som hver får et unikt og skræddersyet talentforløb hos Bandakademiet foruden deres egen koncert på Smukfest til næste år og airplay i DR.

24-årige ELO skriver alvorlige tekster om sorg, ensomhed og depression. Men også tekster om håb og Guds kærlighed.
Sang med mening

Vel har ELO drømme om at stå på store scener, men dét, der driver ham, er at kunne gøre en forskel i menneskers liv via sin musik.

Han er en kunstner, der brænder for mennesker og for at sprede motiverende og inspirerende budskaber gennem sin rap og lyrik. Hans personlighed er forbundet med lidenskab, motivation og personlig tro.

– Mit største mål er at være lys, hvor jeg kan være lys, og tjene, hvor jeg kan tjene. Jeg ser det som en gave, jeg har fået, at kunne tjene andre med min musik, siger Peter.

Han skriver raptekster, der handler om noget. Om sine egne kampe med sorg, ensomhed og depression, men også om glæde og taknemmelighed og om kærligheden til Gud.

– Jeg skriver sange om livet. For mig handler det om at være autentisk, og når jeg fx skriver om ensomhed, er det fordi jeg selv kender følelsen, og det er noget, som alle kan relatere sig til. Jeg vil gerne skrive sange, som andre kan spejle sig i.

– Vi lever i en verden, der er brudt, og jeg kender selv til tab. Af en lillebror, min far og min bedstemor.

Men Gud er kærlighed, og jeg vil gerne formidle håb midt i alt det kaos, vi møder som mennesker. Håbet om, at vi bare skal stole på Gud, for han har styr på det, siger Peter.

Hans unikke stemme og levende tekster har ramt langt ud over kristne kredse, hvilket finalepladsen i KarriereKanonen vidner om.

Gud i centrum

Peter er født i Lusaka i Zambia og kom som 10-årig til Vejen i Danmark med sin mor og sine søskende, efter at hans far var død, da Peter var 7 år gammel. Han gik på efterskolen Kildevæld og Euroclass, på Munkensdam Gymnasium i Kolding og på Syddansk Universitet, hvor han tog en bachelor i international virksomhedskommunikation.

Som teenager var fodbold hans ét og alt. Han var på både Vejens og Esbjergs talenthold. Men som 15-16-årig fik han en ankelskade, der satte en definitiv stopper for fodbolddrømmene.

– I stedet begyndte jeg at skrive tekster og musik på Kildevæld, hvor jeg gik. En af lærerne hørte det, og jeg blev inviteret til at skrive en sang til en musical, som blev taget godt imod og gav mig mod til at udforske sangskrivningen noget mere.

– Gud åbnede nye veje for mig, hvor andre veje havde lukket sig, konstaterer Peter.

Gud er helt centralt i Peters liv. Sådan har det været siden den tidligste barndom i Zambia, hvor hans bedstemor fortalte bibelhistorier og tog ham med i kirke.

Familien tæller hans mor, Joyce Namumba, hans stedfar, Jan Naumann, samt fire brødre og en søster. Det er en engageret familie, der gerne vil gøre en forskel. Joyce og Jan driver i dag organisationen Namumba Foundation, der fokuserer på at afhjælpe fattigdom og forbedre livssituationen for folk i Zambia.

– Min mor har lagt en drøm i os søskende og en tro på, at vi kan alt, hvad vi vil, og tjene med de ting, vi hver især kan. Vi har stadig stærk tilknytning til Zambia, hvor vi har en kæmpe familie. For to år siden var jeg dernede med Maria, som jeg mødte på Kildevæld og blev gift med sidste år, fortæller Peter.

Fuld opbakning

Maria, der læser til lærer i Haderslev, og hele familien bakker fuldt ud op om Peters musikkarriere.

– Maria er lige så stor en del af det, som jeg er. Hun er en kæmpe støtte, vejleder og sidder altid på første række, når jeg optræder. Også min kirke, Apostolsk Kirke i Kolding, bakker op om hele mit projekt, fortæller Peter.

Hans baggrund, og den modgang, der også har været, har resulteret i peronlige og stærke tekster, som fx sangen til hans afdøde lillebror, ”Little Brother”, men også sange om at overgive sig, ”Surrender” eller at se lyset: ”I see the light”. Modgang og håb. Ærlighed, frem for alt, også i de knivskarpe tekster.

ELO er vinder af 2014 Danish Musicians Union Live Award og African Awards Nominee 2017.

Se også