Tro, Håb & Inspiration

Skulle Eman dø, fordi hun var blevet kristen?

TikTok-stjernen Eman Sami Maghdid havde omkring 50.000 følgere. Hun blev knivdræbt af sin 17-årige bror, fordi hun bar crop top, skriver blandt andet den indiske nyhedsportal OpIndia.

Liget af TikTok-stjernen Eman Sami Maghdid blev fundet i nærheden af lufthavnen i Erbil den 7. marts. Politiet mistænker hendes 17-årige bror for at have dræbt hende i et såkaldt ”æresdrab”.

Mange sekulære medier, fx den indiske avis OpIndia, skriver, at Eman blev dræbt på grund af sin påklædning. Se https://www.opindia.com/2022/03/iraq-tiktok-star-eman-sami-maghdid-killed-by-brother-for-wearing-crop-tops/. Se også Jiyan.dk på Facebook, som den 10. marts skrev om drabet.

Det meget komplekse drab på TikTok-stjernen fra Erbil beskrives i det kristne nyhedsmedie Morning Star News, hvor det hedder, at Eman havde forladt islam og forberedte sig på at blive døbt. Hun har også flere gange sunget kristne sange på TikTok og båret et kors i sin halskæde, skrev Morning Star News den 16. marts.

Skulle Eman døbes?

Nyhedsmediet Morning Star News, som skriver om forfulgte kristne i hele verden, har dog en anden forklaring på drabet. Men også denne forklaring handler om en adfærd, som ikke tolereres af islamister. Generalsekretær i Dansk Europamission forklarer:

”Det er umiddelbart svært at blive klog på, hvad der er op og ned i sagen. Kurdiske Eman Sami Maghdid fra Irak var TikTok-stjerne med knap 47.000 følgere. Nogle stiller spørgsmålstegn ved, om Eman Sami Maghdid var blevet kristen i hjertet, eller om hun brugte konversion til den kristne tro som et symbol på oprør mod islam.

Mange muslimer kommer vitterligt til en ægte tro på Jesus,
men kirkevæksten kan være kompleks,
hvis den også bliver et oprør mod islam.

Hun smed også tørklædet, ligesom hun angiveligt lod sig skille fra en mand, hun blev tvangsgiftet med som 12-årig, ifølge det kurdiske medie Jiyan.dk Facebookside. Hun lagde også billeder på sociale medier, hvor hun var udfordrende klædt, hvilket også kan have provokeret konservative islamiske kræfter. Eman Sami Maghdid udfordrede således ikke alene konservative kræfter med sin konversion, men også på andre måder.

Eksemplet er blot et blandt flere der viser, at forfølgelse blot kan være én blandt mange årsager til, at mennesker bliver påført lidelse. Og man skal være varsom med for hurtigt at kalde overgreb for kristenforfølgelse, men i stedet grundigt undersøge en sag, der kan være kompleks.

Oprør mod islam?

Samtidig nuancerer eksemplet også fortællingen om, at mange muslimer kommer til tro i den muslimske verden. Mange muslimer kommer vitterligt til en ægte tro på Jesus, men kirkevæksten kan være kompleks, hvis den også bliver et oprør mod islam. Det er afgørende, at nye kristne bliver forankret i Bibelen, så troen bliver sund og stærk.

Det er afgørende, at nye kristne bliver forankret i Bibelen,
så troen bliver sund og stærk.

Uanset årsagen til drabet på Eman Sami Maghdid, er Irak fortsat et skrøbeligt samfund, selv den mere moderate selvstyreprovins Kurdistan. Nok blev Islamisk Stats kalifat nedkæmpet, men ekstreme kræfter ville ikke lade en ung 20-årig kvinde leve, fordi hun udfordrede en række normer,” slutter Samuel Nymann Eriksen, der gennem et projekt fra Dansk Europamission har besøgt det område, hvor Eman blev fundet.

Se også