Tro, Håb & Inspiration

Anders fra AC Byg vil hjælpe ’urolige drenge’ med gode værkstedsoplevelser

Der bliver snobbet for de akademiske uddannelser, men mange unge vil have det bedre ved at bruge deres hænder, mener Anders Christensen.

Anders og Katja Christensen bor naturskønt i den gamle Torning Vandmølle.

– Jeg har en forkærlighed for de her drenge, der ikke kan sidde stille, fortæller Anders Christensen.

Anders er en ung tømrermester med masser at lave. Men alligevel vil han gerne gøre noget for de ”urolige drenge”. ”I samfundet er der en tendens til at snobbe opad uddannelsesmæssigt, og det er ikke moderne at være håndværker. Men der er enormt mange drenge, der har hænderne rigtigt skruet på, men som måske ikke passer ind i fx. en gymnasieklasse. Så vil vi starte sådan en lille klub for drenge mellem 10 og 14 år,” fortæller han.

”Under coronaen lagde jeg mærke til, at mange hjemsendte børn bare sad derhjemme foran deres computer. Det kan jeg simpelthen holde ud at se på, indrømmer Anders. ”De skal ud og lave noget fysisk. Det er det, de trænger til.”

Kender de urolige unge

Anders mødte bl.a. sådanne børn, da han var leder på en drengelejr gennem KFUM & KFUK. Hvert år arrangeres der sådan en lejr på Philipsborg ved Anslet Hage ved Lillebælt. Der er omkring 45 drenge med på lejropholdet hvert år.

I 10 år var Anders leder for lejren og kunne se en positiv udvikling hos børnene i løbet af bare en uge! Anders er desuden træner ved fodboldklubben CIF i Christiansfeld for et drengehold. Også hans mellemste søn er med på et hold. Tanken med den nye klub er, at drengene skal mødes én eftermiddag om ugen i Anders’ værksted, hvor de får lov til at bruge deres hænder. Det er planen, at en af lærlingerne skal stå for klubben og sætte drengene i gang med småprojekter.

Et af de allerførste projekter kunne være at lave en værktøjskasse. På den måde kommer drengene i gang med nogle succesoplevelser. ”Desuden lærer lærlingene at tage ansvar, før de skal ud at arbejde som tømrersvende,” fortæller Anders. Han er selv vokset op i Bedsted i Sønderjylland. Her var han også med i KFUM & KFUK.

Det samme var tilfældet, da han og Katja boede i Aarhus. Og nu kommer de i Haderslevs KFUM & KFUK forening. Anders har også været med i børneklubben i Tyrstrup Kirke.

På dybt vand

Anders Christensen, 38 år, har ikke noget imod at springe ud på dybt vand og blive udfordret. ”Nogle gange finder man først ud af opgavens størrelse, når man er i det, og man må så forsøge at klare sig igennem alligevel,” siger Anders. Sådan var det, da han var ansat som projektleder hos tømrer og snedkerfirmaet Klitte & Jensen i Hinnerup ved Århus i 2-3 år. Her skulle han lede arbejdet på byggepladserne blot 26-27 år gammel.

”Det var helt vildt lærerigt på den gode, men til tider hårde måde, hvor man skulle stå på tæer,” fortæller Anders. En dag skulle han fx mægle mellem en ældre tømrer og en murer, der ikke kunne enes. ”Man skulle være rimeligt forberedt og have styr på sine tegninger, når man kom ud på byggepladsen”.

Købte vandmølle

Da Anders sammen med Katja købte Torning Mølle på tvangsauktion i 2012, sprang de også ud på dybt vand. Blot tre dage før auktionen faldt Anders ved et tilfælde over muligheden. Parret havde derfor kun kort tid til at beslutte sig og nåede kun at se stedet en enkelt gang før deres bud.

Vandmøllen blev bygget i 1902 og malede korn indtil 1935. Parret har udskiftet taget og sat nye vinduer i på hovedbygningen. Der er bygget vægge og slebet gulve.

Ikke et ord fransk

Mens Anders var ansat ved Klitte & Jensen i Hinnerup, havde han orlov et halvt år. Han fik mulighed for at komme med Katja som ledsager, da hun i 2008 var på et udvekslingsophold i Frankrig. Parret boede i byen Tours, sydvest for Paris.

”Jeg finder jo nok et arbejde som tømrer dernede,” tænkte Anders dengang. ”Men jeg kunne jo ikke et ord fransk,” indrømmer han, og derfor gik det heller ikke helt så nemt. Det endte dog med, at han kom til at ”nyde livet” i det franske. Anders blev nemlig ansat hos et engelsk firma og skulle køre rundt i bl.a. Tours, der er på størrelse med Aarhus, med en skanner for at måle netværksstyrken.

Det gav god tid til både vandreture og cykelture. Parret kom til at bo i en ejendom, hvor der også var et ungt fransk par, som de stadig har kontakt med.
”Jeg kan dog stadig ikke tale fransk,” smiler Anders.

Udlært i 2005

Anders er født på en gård i Bedsted tæt ved Løgumkloster, hvor hans forældre stadig bor. Han er den næstyngste af en søskendeflok på fire.
Anders blev udlært i 2005 hos et tømrerfirma i Løgumkloster. Han husker fra starten af ansættelsen i 2002, at tømrerne på det tidspunkt stadig gik og udbedrede skader efter stormen i 1999.

Fra sin læretid husker han endnu den hakkeorden, der var, og en lidt indadvendt mester, hvor der ikke var plads til humor.

Anders Christensen i sit værksted.

AC Byg

Anders grundlagde sit tømrerfirma AC Byg og kom for alvor igang i 2010. Der er i alt 9 mand i firmaet, heraf to lærlinge. Den første onsdag i måneden er der et statusmøde med kaffe og rundstykker. Også sociale arrangementer bliver der tid til. Indtil for bare en måned siden var der rigeligt at se til, og det har der været de sidste fem år!

”Der er nu bremset kraftigt op, og den sidste måned har der nærmest været stilstand,” fortæller Anders, der dog ikke savner den travle tid. ”Det har været svært at skulle sige nej til opgaver og at skulle prioritere. Travlheden har også gjort, at det er gået ud over kommunikationen med kunderne,” konstaterer han.

AC Byg har tillid, kvalitet, kommunikation og ansvarlighed som værdigrundlag, hvor det sidste også dækker at levere projekter til tiden. I den travle periode har de lokale projekter været højt prioriteret, selvom ”det også betyder, at man skal kunne se de lokale i øjnene igen, når opgaven er udført,” erkender Anders.
AC Byg har som det eneste firma i Syddanmark, fraset Fyn, en aftale med Ikea om opsætning af køkkener. Herudover er der bl.a. renoveringsopgaver med udskiftning af vinduer, tag eller opsætning af tilbygning.

Tour de France

Efter at familien flyttede til Torning, har Anders de sidste syv år været med i den lokale cykelklub, der har i alt 100 medlemmer i alderen 35 til 50 år. Han begyndte i klubben for at få et netværk og lære området at kende. Klubben har lige kørt Tour de France-etapen fra Vejle til Sønderborg.

”Det er lidt kedeligt som motionist at cykle på hovedvejen. Det er mere hyggeligt at cykle på de små og bugtede veje,” fortæller Anders.
Han forventer ikke, at Tourens deltagere vil opleve etapen særlig hård fysisk og forventer da også, at de professionelle cykelryttere vil klare strækningen på mindre end de fem en halv time, det tog Anders at køre den.

Anders er gift med Katja, der arbejder som tolk og oversætter. En dag om ugen arbejder hun i cafeén i besøgscentret på Skamlingsbanken.
Parret har tre drenge, der er 4, 7 og 10 år.

Her kunne din reklame være
Se også