Tro, Håb & Inspiration

Forfatterspirer blomstrer på efterskole

”Et stolt øjeblik!” Sådan beskriver forstanderen på Grejsdalens Efterskole releasepartyet for forfatterlinjens antologi No 2, hvor de 224 sider i moderigtig lilla så offentlighedens lys.

Forfatterlinjen på Grejsdalen havde release party den 16. juni.

Forfatterlinjen på Grejsdalens Efterskole har eksisteret i tre år. Linjen så dagens lys med en drøm om at blive efterskoledanmarks bedste forfatterlinje. Forudsætningerne ligger ligefor. Et forlag i byen, et forlag i baglandet og et bibliotek lige om hjørnet er nogle af ingredienserne, som sammen med dygtige undervisere skal forløse potentialet hos unge forfatterspirer.

”Med et rekordstort antal elever på linjen og en utrolig kreativitet, skulle alle sejl sættes til – og det blev de,” fortæller forstander René Brorson, og tilføjer:
”112 sider blev det til i No 1 i 2021, men i No 2 er sidetallet fordoblet, og skrivelysten har været enorm stor!”

Udgivelsen ’No 2’ består af 224 sider med elevernes digte og noveller. Ved releasepartyet læste eleverne selv op fra bogen. Her der det Kirstine Kværnrød, som læser sin novelle “Jeg hader lugten af ny bil”.

Kreativiteten blomstrer

Det er efterhånden en gammelkendt sandhed, at kreativiteten i dens mange afskygninger har haft gode kår under nedlukningerne de sidste par år. Med en kreativ profil ser Grejsdalens Efterskole resultatet af dette. Kunstlinjen sprænger rammerne, musiklinjen har udvidet med et ekstra lokale og nu altså forfatterlinjen med store armbevægelser og releaseparty.

Faktisk er antologien et samarbejde mellem forfattere, medielinje (layout) og kunstlinje (illustrationer).

Et møde værd

Ved arrangementet på efterskolen var ikke alene gode kammerater til forfatterne mødt frem. Også stolte forældre rankede ryggen og lyttede til oplæsninger af indholdsmættede digte og underfundige noveller. Antologiens titler spænder bredt. Fra ”Håbet gror i maven” over ”Lykkelig af savn” til ”Tisning”. En spændvidde i sprog, genrer, opfindsomhed og dybde.

”En bog, der rummer sætninger som ”Jeg har et hul i min mave, men jeg er ikke blevet skudt” eller ”I en lejlighed på Blåbærvej boede en lille psykopat,” er efter min bedste overbevisning et møde værd,” indledte René Brorson sin anbefaling af bogen fra scenen.

Stilheden blev en ven

Underviser på forfatterlinjen, Jakob Fischer-Nielsen, uddyber:

”Forfatterlinjen har været som en hemmelig klub, hvor eleverne er blevet venner med stilheden og dér har de gravet i fantasien og udfordret ordforrådet. Det har ikke altid været let. Skrivekampen er i perioder blevet afløst af skrivekrampen,” fortæller han om den proces, hvor håbet pludselig med et enkelt ord eller en spændende sætning kan fødes i et splitsekund.

Lyt til stjernerne

René Brorson er stolt af både elever og lærere og fremhæver deres målrettethed:

”Meget skal falde i hak, og denne lille lilla sag vil for eftertiden være et bevis på, at vi kom i mål,” siger René og peger på stakken af bøger, inden han fortsætter. ”Jeg vil gerne citere fra samlingen: ”Læserne vil være i bogen, genoplive alle de sene nætter, hvor de sad lige dér og husker, hvordan de læste hvert ord to gange for at få det hele med. Den nat vil læsere lytte til stjernerne og kysse månen godnat.”

Her kunne din reklame være
Se også