Tro, Håb & Inspiration

Smarte outfits og kolde fingre

Efterskole i praktik på gaden og i genbrug.

Eleverne blev delt op i to grupper og brugte tid enten i genbrugsforretningen eller i varmestuen.

Det der ord om at elske sin næste som sig selv, kender vi godt, men hvad betyder det egentlig i praksis? Uddele kram til sine venner? Sige søde ord til sin veninde? Invitere sin mor på varm kakao på en cafe?

10Tro på Grejsdalens Efterskole blev udfordret på begrebet kærlighed til næsten. De blev sendt på vintermission med Kirkens Korshær i Vejle. Målet var at opleve, hvordan man kunne vise praktisk omsorg overfor en gruppe udsatte mennesker i samfundet. Derudover skulle eleverne møde et arbejdsområde, som de måske kunne få lyst til at engagere sig i.

– På Grejsdalens Efterskole har vi gennem mange år haft et linjefag, der hedder 10Tro. Her har vi altid været optaget af, at troen på Jesus ikke bare er privat eller teoretisk. Tro er faktisk meget praktisk og handlingsorienteret. Det er både godt, naturligt og rigtigt at få lidt snavs og skidt på hænderne, når man praktiserer sin tro, forklarer skoleleder Johannes Toftdal.

Eleverne blev delt op i to grupper og brugte tid enten i genbrugsforretningen eller i varmestuen. Næste uge byttede de opgave, så de fik prøvet begge dele. Lærer og 10Tro-ansvarlig Jakob Fischer-Nielsen forklarer:

Valgfaget 10Tro fra Grejsdalens Efterskole var i praktik i Kirkens Korshærs genbrugsbutik i Vejle

– I tøjbutikken hjalp vi med at sortere, prissætte og vurdere tøj. Vi blev også bedt om hjælp til at lave udstillinger i vinduerne, så butikkens udtryk blev mere ungt. Hver dag går der nemlig adskillige skoleelever forbi ruderne, så målet var at appellere til dem. Genbrugsbutikken kunne også melde om hurtigt tømte vinduer, så opgaven blev løst godt.

Efterskoleholdet havde indsamlet så meget tøj, tæpper, sko, poser og soveposer som muligt. Der blev indsamlet på skolen, i byens kirker, i lokalområdet og hos elevernes familier. De kunne aflevere to store læs tøj, som de hjalp med at sortere. Det indsamlede tøj blev sorteret grundigt. Noget kunne sælges, andet gik til Østeuropa, og endelig blev noget gemt til at give til byens frysende folk.

Holdets anden underviser Allan Ajken Howalt forklarer:

– I varmestuen fik vi først lov at komme ind, når brugerne var gået. Så hjalp eleverne med rengøring, oprydning og sortering. Derudover fik de en rundvisning og et godt indblik i arbejdet. Eleverne opdagede også, at det at tjene andre ikke nødvendigvis er sjovt eller glamourøst. Det er heller ikke en gruppe borgere, der nødvendigvis takker eller giver en masse igen. Mange af hjælperne i arbejdet er frivillige, så vores elever fik et indblik i, at tjeneste også nogle gange indebærer hårdt og koldt praktisk arbejde. Heldigvis fik de også indblik i, at mennesker har værdi, uanset hvor beskidte, tandløse, skæve eller gamle de er.

Eleven Molly Mo fra Hvidovre supplerer: – Jeg går jævnligt i genbrugsbutik, men nu har jeg lært om alt det arbejde, der foregår bag disken. Jeg har lært, hvor stor indflydelse frivilligt arbejde har. Derudover oplevede jeg også, at det kan føles helt rart at gøre noget godt for andre i nød!

10Tro havde en lærerig social praktik i Kirkens Korshær.Tilbage er så en stor medfølelse for de frysende og fattige samt en stor respekt for de frivillige og ansatte på Kirkens Korshær, der trofast hjælper dag efter dag.

Se også