Tro, Håb & Inspiration

”Fedt at være sammen med andre om Gud”

Cafe-teltet var fyldt til koncert med koret Mosaik.

I pinsen har der været Å-festival i Sdr. Felding for 33. gang. Festivalen startede i sin tid med 5-600 deltagere på en lille campingplads. Nu foregår det på stadion i Sdr. Felding med 2500 overnattende gæster og ca 4500 deltagere. I år har en del store navne fra USA været på plakaten, bl.a. Rebecca St. James og Israel Houghton.

Af ren nysgerrighed beslutter jeg mig for at besøge festivalen for at se, hvad det er, der tiltrækker de mange unge.

Dejlig stemning

Lørdag eftermiddag ankommer jeg til festivalen. Det første tegn på rigtig mange gæster er, at al parkering stort set allerede er optaget. Da jeg kommer ind på pladsen, falder mit øje først på det kæmpestore telt i midten – stedet, hvor alle de store koncerter afholdes. Omkring teltet er der Street Food, cafe-telt, stande, hvor man kan mødes og snakke om tro og meget andet.

Rundt omkring er der pladser med campingvogne og telte, hvor unge mennesker enten sidder i klynger eller går rundt og snakker med hinanden. Der bliver delt masser af kram ud og snakket og grinet og hygget. Stedet emmer bare af glade unge, som nyder hinandens selskab. Der er også gang i en fodboldturnering, og dér mangler stemningen bestemt heller ikke.

Gud er i centrum

Amalie, Lærke og Natascha fra Hedemølle Efterskole var på Å-festival for første gang.

Mens jeg går rundt, møder jeg nogle unge, som jeg lige får spurgt, hvorfor de er på Å-festival. Amalie, Lærke og Natasha er alle tre på Å-festival for første gang. De er sammen med Hedemølle Efterskole. De fortæller, at man havde lavet en fælles tilmelding til festivalen på skolen, og 90 ud af 123 elever tog med på festivalen.

– Vi synes det er så fedt at være her, hvor vi kender rigtig mange, men også kan være sammen med andre, som deler troen, siger pigerne.
Natascha stemmer i:

– Her kan vi lovsynge Gud, være sammen på en anden måde og være på seminarer og lære mere om Gud.

Er det godt, at der er sådan en kristen festival uden alkohol for unge?

– Ja helt klart, svarer pigerne. Det er så betryggende, at alle bare er sig selv og ikke er påvirkede af noget, og at vi bare er sammen om Gud. Det er Gud, der er i centrum.

Er det musikken eller fællesskabet der betyder mest for jer?

– Begge dele, svarer pigerne.

– Det er så godt at have en tid, hvor man kan sætte sig ned og læse i sin bibel og koncentrere sig om Gud, siger Natasha.

– Vi kan være sammen om at tilbede Gud på hver vores måde. Man kan løfte hænderne i tilbedelse, uden at nogen ser skævt til én, og alle kan bare tilbede sammen, hver på vores måde. Pigerne glæder sig til al musikken, men fremhæver særligt den halve times lovsang, der er ved mødet om aftenen, hvor alle bare synger og tilbeder sammen.

Det kristne fællesskab er bedst

Adam og Benjamin hygger sig og nyder fællesskabet.

Længere nede ad ”gaden” møder jeg to unge gutter, der sidder og spiller kort og hygger sig. Adam er her for første gang og Benjamin for anden gang.

Hvad er det, der er fedt ved at være på Å-festival?

– Det er det kristne miljø, fællesskabet, og at der er mange genkendelige mennesker – og så er det er en ny måde at være sammen med sine efterskolevenner på. Det betyder meget for os, at det er en kristen festival, hvor man kan omgås andre, som deler troen, siger de samstemmende. Musikken betyder meget for drengene og de glæder sig bl.a. til at høre Israel Houghton.

– Men selv hvis musikken ikke var der, tror jeg, at jeg ville komme på grund af fællesskabet, siger Benjamin, og så spiller drengene videre, mens de nyder det gode vejr.

Jeg fortsætter min gang rundt på festivalen og går omkring Street Food, hvor menuen helt klart er for unge: Pølsemix, burger, pizza osv. Over 200 frivillige er med til at holde gang i festivalen, og alle er bare glade og hjælpsomme. Rundt omkring sidder forældre og bedsteforældre, som besøger de unge deltagere i det gode vejr.

At det er en festival for unge, ses også på programmet. Det første møde starter først over middag, så de unge kan sove længe og være friske til dagens mange tilbud. Til gengæld lukker streetfood også først kl. 2 om natten. Så de unges døgnrytme er tilgodeset.

Min tur slutter med koncert med det rytmiske kor Mosaik, som optræder i ”Cafe Å-biksen”, som er et lidt mindre telt. Her bliver hurtigt fyldt op, og koret modtages med kæmpe klapsalver og god opbakning.

En opmuntrende oplevelse

Jeg går enormt opmuntret derfra, efter at have mødt en masse unge mennesker, som elsker Gud, og som ønsker at dele deres tro med hinanden og andre. Det giver håb for fremtiden for kirkerne i Danmark, at unge kan samles på tværs af de forskellige kirker og holde en fest sammen og med Gud i centrum.

Her kunne din reklame være
Se også